Seznamte se z lnem! Zjistěte, které z jeho funkcí se těší neochvějné popularitě a mají tolik různých použití.

Len se vyznačuje nadčasovou elegancí a nikdy nevyjde z módy! Tato jedinečná látka byla vyrobena lidstvem ve starověku. Zjistěte, k čemu se v minulosti používal a jaký je jeho současný účel. Seznamte se s lnem!

Lněné sáčky s barevnými potisky pro bytové dekorace, sáček z orgány je elegantním balením svíčky

Lněné sáčky s barevnými potisky pro bytové dekorace, sáček z orgány je elegantním balením svíčky

Co je to len?

Len je vyroben z přírodních rostlinných vláken získaných z lněného stonku. Termín lněný materiál zahrnuje jak textilie vyrobené z čisté lněné příze, tak i látky smíšené s vlnou, bavlnou nebo polyesterem. Přidání dalších vláken vám umožní snížit negativní vlastnosti lnu. Eliminují např. náchylnost ke zmačkání při zachování jeho charakteristických pozitivních vlastností (jako je prodyšnost a trvanlivost).

Lněné sáčky s barevnými potisky

Lněné sáčky s barevnými potisky

Vlastnosti tkanin z lnu

Tkaniny vyrobené z přírodní lněné příze se vyznačují řadou jedinečných vlastností. Lněný materiál je antialergický, má také antibakteriální vlastnosti. Je velmi silný, má vysokou odolnost proti oděru a protažení. Len se navíc neelektrizuje. Vyznačuje se také vysokou absorpcí vlhkosti, prodyšností. Len má chladicí vlastnosti. Proto se velmi snadno používá k šití letních oděvů – v horkých dnech dává příjemný pocit chladu.

Lněný sáček svázaný s ozdobnou stuhou a s ozdobným přívěskem

Lněný sáček svázaný s ozdobnou stuhou a s ozdobným přívěskem

Historie lnu

Nejstarší lněné vlákna byla nalezena v Gruzii. Podle odborníků mohla být tkanina z těchto vláken používána před zhruba 30 000 lety! Lněnou tkaninu a nástroje na její výrobu nalezené též na území dnešního Švýcarska. Tato nálezy se datují přibližně do roku 8000 př. n. l. Archeologové jsou si jisti, že starověcí Egypťané lněný materiál využívali mimo jiné k balzamování. Bez pochyby lněnou tkaninu vyráběli také starověcí Řekové a Féničané.

Už ve středověku si len získal obrovskou popularitu a byl ceněným materiálem po celé Evropě. V 17. století byla Irsko lídrem v jeho výrobě. I když dnes kvalitní irský len musí soutěžit s levnějšími tkaninami, stále mnoho rodin zachovává tradici jeho výroby, samozřejmě využívajíc moderních výhod.

V současné době se len v podstatě vyrábí na každém kontinentu. Ačkoliv v podstatě nikdy nevyšel z módy, stává se stále více žádaným – nejen kvůli svým vlastnostem, ale také díky své ekologické povaze.

Jak rozeznat lněný materiál od bavlny?

Zkušené oko dokáže pod mikroskopem rozeznat lněnou vlákennou strukturu od bavlny. Existuje však několik mnohem jednodušších metod, jak zjistit, s jakým typem materiálu máme co do činění. Stačí například jemně zvlhčit daný materiál. Len rychle nasákne vodou, zatímco bavlna ji propustí na druhou stranu. Je také vhodné prozkoumat povrch tkaniny a jemně přejíždět rukou po jejím povrchu. V lněné tkanině nebudeme cítit tolik konců vláken, bude působit hladší. Len obvykle také více leskne, i když některé způsoby úpravy bavlněných tkanin mohou vést k podobnému efektu. Odborníci mohou tyto materiály rozeznat pomocí chemických testů.

Zajímavostí je, že len získává se časem na své noblesní kvalitě: stává se ještě měkčí, neroztahuje se, nevlní a nevytváří “chuchvalce”, což nelze říci o bavlně, která se se časem zbavuje své původní záře.

Použití lněného materiálu

Len se vyrábí tisíce let. Staří Egypťané jej používali k ozdobení chrámů a výrobě oděvů, včetně kněžských rouch. Len byl také používán k vytváření plachet v prvních lodích. Díky svým jedinečným antiseptickým vlastnostem byl dokonce použit k ošetření ran v nemocnicích.

Lněné tkaniny mají dnes také velmi široké spektrum aplikací. S takovou historií však jejich aplikace už nepřekvapuje. V současné době se len používá především pro skladování potravin, na domácí textilní výrobu, design interiéru a samozřejmě v oděvním průmyslu.

Lněný sáček s ozdobným potiskem, jako květináč

Lněný sáček s ozdobným potiskem, jako květináč

Použití lnu pro interiérový design a bytové dekorace

Len je skvělý pro šití povlečení a ručníků. Je velmi jemný a šetrný k pokožce.

Tento elegantní a stylový materiál se už tisíce let používá k výzdobě interiérů. Pro domácí výzdobu můžete použít větší předměty šité z plátna, jako jsou ubrusy, záclony nebo dokonce nábytek čalouněný lněným materiálem. Populární jsou i menší dekorace, jako jsou polštáře, ubrousky a závěsní dekorace.

Lněný sáček svázaný dekorativní stuhou a s ozdobným přívěskem

Lněný sáček svázaný dekorativní stuhou a s ozdobným přívěskem

Lněné sáčky

Sáčky z lněného materiálu jsou také naší jedinečnou nabídkou. Mohou být použity mnoha způsoby. Jsou ideální pro skladování domácích drobností, které vždy chceme mít po ruce, aniž by je nechali stále v dohledu.

Lněné sáčky jako dekorace květináčů a obalů na dárky pro svatební hosty

Lněné sáčky jako dekorace květináčů a obalů na dárky pro svatební hosty

Módní řešení spočívá v jejich použití jako ozdobných obalů na květináče květin. V zimní sezóně je však můžete použít k vytváření vánočních ozdob v rustikálním stylu, např. Na vytvoření adventního kalendáře.

Lněné sáčky vám umožní vytvořit adventní kalendář v rustikálním stylu

Lněné sáčky vám umožní vytvořit adventní kalendář v rustikálním stylu

Kde koupit lněné sáčky?

Lněné sáčky jsou k dispozici v mnoha velikostech v našem internetovém obchodě. Nabízíme sáčky v přirozené barvě a barevné lněné sáčky s ozdobným potiskem. Seznamte se s celou naší nabídkou!

Plátěné tašky jako dekorace květináčů a obalů na dárky pro svatební hosty

Plátěné tašky jako dekorace květináčů a obalů na dárky pro svatební hosty